Mobiilivarmenne uusi vaihtoehto vahvaan sähköiseen tunnistamiseen

Julkaistu 27.6.2011

Lehdistötiedote 27.06.2011

Matkapuhelinoperaattorit DNA, Elisa ja Sonera ovat aloittaneet vahvan sähköisen tunnistuspalvelun tarjoamisen mobiilivarmenteiden avulla. Mobiilivarmenne on matkapuhelimen SIM-korttiin liitettävä palvelu, joka toimii sähköisenä henkilöllisyystodistuksena.

Viestintävirasto, Tietosuojavaltuutettu, Kuluttajavirasto ja Finanssivalvonta pitävät tunnistuspalveluiden tarjonnan lisääntymistä tervetulleena kehityksenä ja toivovat, että vahvaa sähköistä tunnistamista myös hyödynnetään sähköisissä asiointipalveluissa. Vahvan sähköisen tunnistamisen avulla kuluttajat voivat turvallisesti vahvistaa henkilöllisyytensä erilaisissa sähköisissä palveluissa. Teleyritysten tarjoamien mobiilivarmenteiden lisäksi kuluttajat voivat tällä hetkellä tunnistautua vahvasti myös pankkien verkkopankkitunnuksilla tai Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenteella.

Viestintävirasto ylläpitää julkista rekisteriä vahvan sähköisen tunnistuspalvelun tarjoajista. Tällä hetkellä noin 90 vahvan sähköisen tunnistuspalvelun tarjoajaa on rekisteröity rekisteriin. Teleyritysten lisäksi palveluita tarjoavat pankit ja Väestörekisterikeskus.

Viestintävirasto valvoo, että tarjolla olevat vahvan sähköisen tunnistamisen palvelut ja niiden tarjonta ovat niitä koskevien säännösten ja teknisten määräysten mukaisia. Viestintäviraston puoleen voi kääntyä, jos epäilee tunnistuspalvelun tarjoajan toimivan vahvaa sähköistä tunnistamista ja sähköisiä allekirjoituksia koskevan lainsäädännön tai Viestintäviraston antamien määräysten vastaisesti.

Henkilötietojen käsittelyä tunnistuspalveluissa valvoo tietosuojavaltuutettu. Viestintävirasto ja tietosuojavaltuutettu toimivat valvontatehtäviä hoitaessaan tarvittaessa yhteistyössä myös Finanssivalvonnan, Kilpailuviraston ja Kuluttajaviraston kanssa.

Lisätietoja mobiilivarmenteesta saa operaattoreiden infosivustolta osoitteesta www.mobiilivarmenne.fi.

Lisätietoja antavat:

Tietoturva-asiantuntija Pasi Hänninen, Viestintävirasto, p. 040 746 6350
Viestintäverkot-yksikön päällikkö Pertti Hölttä, Viestintävirasto, p. 050 500 4934
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, p. 010 3666 730
Lakimies Riikka Rosendahl, Kuluttajavirasto, p. 010 19 4700 (vaihde)